Bu ürün Grammarly hakkında genel bilgilendirme amaçlıdır. Grammarly’nin tüm sürümlerine ilişkin derinlemesine ürün incelemesi için yakında “Grammarly Ücretli Mi?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Grammarly, Grammarly Inc. tarafından kurulmuş bir İngilizce yazı denetim programıdır. 1 milyar 120 milyon konuşan kişi sayısıyla Dünya’da en yaygın kullanılan dil olan İngilizce, hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. İnternet, sosyal medya, bilim, sinema, müzik, yayıncılık ve iş dünyasına hakim durumda olan İngilizce’yi bilmek ve doğru kullanmak her zamankinden daha fazla önem arz ediyor.

2009 yılında kurulan Grammarly, İngilizce bir metindeki hataları kontrol etmek, kullanılan kelimelere farklı alternatifler sunmak, noktalama işaretlerini düzeltmek gibi birtakım görevleri yerine getiriyor. Microsoft Word, yazım ve dil bilgisi hataları hususunda tam güvenliği sağlamak üzere tasarlanmamışken Grammarly metinleri daha detaylı inceleme ve hataları düzeltme fırsatını bizlere sunuyor. Çeviri kontrol aracı olarak kullanılabilen platform, Oxford Collocations Sözlüğü’nün işlevini de görüyor.

Grammarly Nasıl Kullanılır?

Grammarly’e erişim için öncelikle bir hesap açmanız gerekir. Facebook, Google, Apple ya da e-posta adresiniz ile hesap oluşturabilirsiniz. Bir hesap oluşturduktan sonra bu ürüne beş farklı yoldan kullanmak mümkün:

  • Kendi web sitesi
  • Masaüstü uygulaması
  • Tarayıcı uzantıları
  • MS Word & Outlook eklentileri
  • Mobil uygulama

Programı Grammarly web sitesi üzerinden Chrome, Firefox, Safari gibi popüler tarayıcalara eklenti kurarak bu tarayıcılar üzerinden kullanılabiliyor. Hızlı ulaşım isteyenler için ise kişiyi direkt web sitesine yönlendiren bir masaüstü uygulaması kurulumu da mümkün. Word & Outlook için de direkt olarak kullanılabilen Grammarly’i, cep telefonu üzerinden kullanmak için ise mobil uygulamayı indirmek diğer seçenekler arasında.

Grammarly ile Hatalarınızı Düzeltebilirsiniz

Programı kullanmak ise oldukça basit. Özellikle tarayıcıya eklenti kurulup aktif hale getirildikten sonra internette herhangi bir yerde yazı yazarken bile Grammarly yazınızı kontrol etmeye başlıyor. Hatalarınızı daha detaylı incelemek için yazınızın sağ alt köşesinde bulunan ürün logosuna tıklayarak bir pencere açabilirsiniz. Bu pencerede hem hatalarınızı düzeltebilir, hem de metniniz için hedefler belirleyebilirsiniz. Örnek verecek olursak İngilizce cümle yazarken bir harf hatası yaptınız.

Profesyonel insanların bile gözünüzden kaçabilecek bu hataları bu yazılım fark edip uyarı veriyor, ve yanlış yazdığınız kelimenin altını kırmızıyla çiziyor. Eğer hata olmadığını düşünüyor ve uyarı çıkmasını istemiyorsanız bu kelimeyi +add to dictionary (sözlüğe ekle) seçeneğinden sözlüğünüze ekliyor ve böylece gelecek uyarıları önlemiş oluyorsunuz. Diğer bir özelliği de kullandığınız bir kelimenin eş anlamlılarını da veriyor olması. Bu sayede metinde çok sık kullandığınız bir kelimeyi bu kelimenin eş anlamlılarından biri ile değiştirebilir, metninizi daha zengin hale getirebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz diğer bir özellik ise hedeflerinize ve hitap edeceğiniz kitleye göre hedefler belirlemek. Bu özellikler ise şu şekilde:

  • Hedef kitle: genel / bilgili / uzman kitle
  • Resmiyet: resmi olmayan / nötr / resmi
  • Yazı türü: akademik / iş / genel / e-posta / gündelik / yaratıcı
  • Ton: nötr / kendinden emin / neşeli / optimistik / arkadaşça / acil / analitik / saygılı
  • İçerik: bilgilendirme / tanımlama / ikna etme / hikaye anlatımı

Bu özellikleri kullanarak hedefler belirlemek, daha doğru bir metin hazırlama konusunda yardımcı oluyor.

Grammarly Ücretli mi?

Hesap oluşturmak ve birtakım özelliklerden faydalanmak tamamen ücretsiz olsa da ücretli sürümü de mevcut. Premium denilen bu sürümün ücretsiz sürümden farklı olan özellikleri ise sözcük önerileri, Microsoft Office Word ve Outlook ile entegre olabilmesi, intihal kontrolü yapması ve yazı türüne göre öneriler sunması. Lingopia’da tüm editörler Türkçe-İngilizce çeviri hizmetinde bu ürünü Grammarly’yi kullanıyor.

Not: Grammarly’yi kısaca özetleyen bu yazıdan sonra Grammarly’nin tüm özelliklerini anlatan yazımızı okuyabilirsiniz.

× İletişim